Le Funky Falafel (Charlie 19)

Swaane ruilde haar hectische leven in Antwerpen in voor een zoektocht door Frankrijk in een kleine caravan, samen met haar man en drie kinderen. Op Charlie vertelt ze regelmatig een stukje van haar verhaal. In het vorige hoofdstuk trok ze de deur van haar schrijversnest voorgoed achter zich dicht. Nu de stilte op de berg is weergekeerd en de blauwe lucht moet plaatsruimen voor dramatische wolkformaties, blikt ze rustig, doch met zekere nostalgie, terug op wederom een prachtige, levendige zomer.
Achterom kijken is zoals een collage maken van alle mooie, spannende en speciale momenten die er hier tijdens de zomer altijd in overvloed zijn. Het contrast tussen de zomer en al de maanden eromheen is zo groot dat ik altijd het gevoel heb dat er op twee maanden een heel jaar verstrijkt. De overige maanden lijkt de tijd soms stil te staan, maar tijdens de zomer gaat het hard en snel.

De zomer van 2017 zijn we ingegaan met een regelrechte knal. Maanden van dromen en voorbereiding gingen eraan vooraf en het liep zeker niet altijd van een leien dakje. Maar ja, gaat dat niet altijd zo met een nieuw project?

Uit financiële noodzaak worden we hier continue gedwongen om naar nieuwe mogelijkheden te zoeken die wat meer brood op de plank kunnen brengen. We zijn hier ondertussen al zeer actief: renovaties, beheer van vakantiehuisjes, de biscuiterie, koken op stages en hier en daar wat schrijfwerk maar we blijven met een gevoel zitten dat niets van dat alles ons naar een iets meer comfortabel leven leidt. En dat is erg frustrerend als je in een half afgewerkt huis woont en zo nu en dan nog eens naar het noorden wilt reizen…
“Als het niet aanslaat, dan gaan we die foodtruck ritueel verbranden en heel de zomer falafel eten.”

Dus richten we onze pijlen deze keer op een foodtruck. We plannen, kopen een oude caravan en zwieren er alles uit. We starten met z’n drieën, maar eindigen met ons twee omdat wij nu eenmaal een goede geoliede machine zijn en omdat anderen soms wat moeite hebben met onze rock-‘n-roll attitude in de trant van ‘we springen en zullen wel zien waar we uitkomen’. Dat kan niet iedereen aan.

Maar daardoor wordt het dus extra spannend. Niet alleen veranderen we op de valreep het hele concept: geen Franse caillettes en merguez, maar een vegan foodtruck, LE FUNKY FALAFEL. En al ons geld moet eraan geloven. Het is echt ‘erop of eronder’.

We schrijven ons in voor één enkel festival. Als het niet aanslaat of als we het niet leuk vinden dan gaan we die foodtruck ritueel verbranden, heel de zomer falafel eten en ons erbij neerleggen dat we hier altijd armoezaaiers zullen blijven. Zoiets.
“De meesten klanten hadden nog nooit van falafel gehoord: ‘C’est quoi falafel? Des boulettes de viande?’”

Dus met knikkende knietjes en een caravan vol kikkererwten trekken we begin juli naar een eerste festival… Maar wat was me dat! Een prachtige locatie, heerlijk zomerweer en niet onbelangrijk: duizenden bezoekers. De falafelbroodjes vlogen over de toonbank en wij, die zo onvoorbereid waren als maar kan, probeerden die lange rijen mensen niet teleur te stellen. De meesten klanten hadden nog nooit van falafel gehoord: ‘C’est quoi falafel? Des boulettes de viande?’ Maar blijkbaar konden onze gefrituurde kikkererwtenballetjes ook de notoire Franse vleeseter bekoren. Want ze kwamen terug. Tweemaal, driemaal,… Meer bevestiging dat je misschien eindelijk een ‘gat in de markt’ hebt gevonden kan je hier niet verlangen.

Na twee dagen van vijftien uren non-stop werken, een nacht met amper slaap en zo’n 7.000 falafelbolletjes gedraaid te hebben, keerden we uitgeput maar lichtelijk euforisch weer huiswaarts.

De zomer kon beginnen, met minder financiële stress, nog enkele kleine evenementen op zak, meer tijd voor het gezin maar vooral met hoop! Veel hoop! En nu september weer aangebroken is, kan ik zeggen dat die hoop vervuld is. Voor grote festivals was het ondertussen te laat, daar moet je je maanden op voorhand voor inschrijven, maar de mond-tot-mondreclame doet hier goed zijn werk. Zo was Le Funky Falafel paraat op enkele kleinere evenementen in de buurt. Minder druk, maar daarom niet minder leuk. En onze Funky Falafel-agenda voor volgende zomer? Die geraakt steeds meer gevuld.

Gepubliceerd op 12 september 2017 in Charlie Magazine

5 replies on “ Le Funky Falafel (Charlie 19) ”
  1. Jullie zijn de dappersten onder alle Belgen. Ik waardeer je doorzettingsvermogen!
    Warme groetjes, hier nog een 30 graden…, frans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.