Beproevingen…

Niets had ons kunnen voorbereiden op wat deze zomer in petto zou hebben. Het zal een zomer worden vol beproevingen al zijn we ons daar in het geheel nog niet van bewust als we begin juli weer in onze caravan kruipen. Wij denken maar aan één ding: deze zomer bouwen wij ons huis! En strakke planning en veel helpende handen, dat is het enige dat wij voorzien hebben.
Dit jaar staan we niet op de bouwgrond wegens teveel bedrijvigheid maar vinden we een rustige stek in de weide ernaast. Dat het in begin regent laten we nog niet aan ons hart komen. We weten uit ervaring dat de zomers hier verschrikkelijk warm en droog zijn dus zijn we best blij met nog wat regen.

Eén na één arriveren er vrijwilligers: familie, vrienden maar ook totaal onbekenden die meewerken onder het statuut van ‘chantier participatif’. Er ontstaat een mini camping in Nozières. In de regen.

Vrachtwagens vol materiaal passeren: stro, hout, dakpannen enzomeer. In de regen. Materiaal en stro worden nat en onbruikbaar, door die regen. Ge zou er bijna een zenuwinzinking van krijgen. Zoveel regen hebben ze hier tijdens de zomermaanden nog nooit gezien.

En we wachten en wachten en wachten op een zomer die maar niet begint. Soms zit de biscuiterie, onze enige droge plek, afgeladen vol. Dan bakken we uit miserie nog maar wat koekjes met z’n allen. En voor ge het weet zwiert er iemand een plaatje op en wordt er tussen het bakken, koken en afwassen door luidkeels gezongen en gedanst. Ze zullen het geweten hebben in het rustige Nozières: die Belgen die daar een huis neerpoten en koekjes bakken terwijl ze zingen en swingen!

Telkens als de zon eventjes doorbreekt barst er een bom aan energie en werkvreugde. Mensen van overal stromen toe want dat dak moet erop. Zo snel mogelijk. Iedereen krijgt een taak. Planken schuren, gyproc schilderen, strobalen losmaken, planken vast timmeren en voor de durvers: balanceren hoog boven de grond. Maar ook: trappen uitgraven in de steile bergwand, de moestuin verzorgen en koken in shiften voor al dat werkvolk, vrouwen en kinders in een biscuiterie die bijna uit haar voegen barst.

Tussen de regenbuien en onweders door hebben we nu een half dak. Een planning hebben we ondertussen al lang niet meer. En veel helpers zijn ondertussen alweer verder getrokken of huiswaarts gekeerd. Ik heb gemerkt dat het steeds moeilijker wordt: dat afscheid nemen. In een korte tijd bouw je een sterke band op als je zo samen leeft en werkt. En ik word telkens opnieuw overvallen door een gevoel van heimwee als ik denk aan al die mooie en bijzondere momenten die we hier met zovelen al hebben beleefd. Soms springt mijn hart bijna uit mijn borst van alle dankbaarheid.

Maar door al dat harde werken en die drukte gebeurt het wel eens dat ge, als koppel, elkaar niet meer kent. Dat ge ineens beseft dat uw wederhelft zich op een andere berg bevindt en dat ge elkaar niet meer hoort en verstaat. Gelukkig bestaat er dan een stad als Marseille. Als we er met ons tweetjes arriveren worden we eerst overvallen door de hitte, drukte en stank. ‘Hoe gaan we ooit rust vinden tussen die krioelende mensenmassa?’ denk ik bezorgd. Maar dan beseft ge weer hoe het moet met die grote steden. Je moet je laten verdwalen, je laten meevoeren. En dan ineens is het daar. Je danst als het ware samen met de stad. Van hier naar daar volg je haar passen. Ineens geeft de stad je energie en geeft ze haar vele geheimen en leuke plekjes prijs. En terwijl ge daar alle twee in die grote stad, op de straten wat verloren loopt vindt ge elkaar terug. En beseft ge eens zo goed: ‘zonder Bert geen Swaane en zonder Swaane geen Bert’.
Ja zo’n eigen huis bouwen, het is nu al een overweldigend avontuur om nooit meer te vergeten. En aan iedereen die ons totnutoe al geholpen heeft: woorden om iedereen te bedanken vind ik niet maar jullie weten allemaal dat jullie voor altijd een plekje hebben in Nozières! Bedankt! Merci! Thank you!

Prachtig filmpje van Florent ‘Flosh’ Gryson: https://www.youtube.com/watch?v=WQ__sxXQDmk&feature=youtu.be

3 replies on “ Beproevingen… ”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.