Tegelkachels en droogtoiletten

Veel mensen vragen zich af waar ik het in godsnaam zo druk mee kan hebben mits ik altijd en overal moet melden dat ik het hier toch ook wel ‘druk druk druk’ heb.

Awel ze, ik heb niet ondermeer de dagelijkse huishoudelijke beslommeringen van een gezin met drie kleine jongens, en dan benadruk ik ‘jongens’ want slordig en vies zijn zit gewoon in hun genen ingebakken (zie oa overal de vuile sokken  en onderbroeken en de toiletbril waar je amper durft op te gaan zitten!).

En ik geef toe: na jaren achter elkaar aupair-meisjes in huis te hebben gehad is dat toch even wennen om zo alles weer alleen te moeten doen. Maar ja, dat hoort ook bij ‘back to basics’ Swaane!

En laten we niet vergeten dat ik ook net 4 columns geschreven heb voor Flair waarvan de eerste deze week ter perse is gegaan (*glunder*glunder*).

En dan heb je de zoektocht naar een bron van inkomsten hier. Traag maar gestaag wordt er daar aan gewerkt. Ik heb er vertrouwen in.

Maar dan, er gaat zo over een paar maanden ook een huis gebouwd worden, eentje van stro en leem dan nog wel. Zo ecologisch mogelijk. En helemaal door onszelf en hopelijk een heel team vrijwilligers. Dus is het dromentijd en wordt er naarstig vanalles opgezocht en genoteerd.

Zo zijn we op zoek naar goed stro. Zonder halmen (want dan krijg je muizen in je muren), zonder teveel onkruid (want dat kan schimmelen), met de juiste afmetingen, en dan nog al die keuzes: gerst, tarwe, rogge of waarom niet: lavendelstro?

We moeten bepalen hoe onze woning er zal uitzien. En hoewel we komen van een woonoppervlakte van ongeveer 400m2 in Antwerpen en we ons nooit konden voorstellen dat we het met minder dan de helft zouden moeten doen, willen we nu zelfs nog maar een woning van max 100m2. Het vakantiehuisje waarin we tijdelijk leven is maar zo’n 70m2 à 80m2 en dat voelt eigenlijk heel goed en juist aan. Ook super handig als het kuisdag is! En het weerhoudt je van continue dingen te kopen want je kan het toch nergens kwijt. Waarschijnlijk zit het feit dat wij gedurende maanden enkel 6m2 leefruimte hadden, er ook wel voor iets tussen dat ons ruimte gevoel een beetje aangepast is. Gelukkig maar.

En als je denkt dat we niet goed snik zijn, kijk dan maar eens naar de documentaire: https://www.youtube.com/watch?v=lDcVrVA4bSQ

En we willen terrassen rondom het hele huis zodat we in de zomer een dubbel zo groot huis hebben maar dan een aan de buitenkant. We hebben zo’n prachtig uitzicht en een hele dag zon dus zie ik me al opschuiven van het ene uiteinde naar het andere.

En we willen zelf een grote tegelkachel bouwen die heel het huis verwarmt. Zo’n Zweeds model zoals op de tekeningen van Carl Larson. Ik wil er eentje waarop je kan gaan liggen, heerlijk tijdens de ijskoude winters,…

 

 

We zoeken informative op over droogtoiletten, fosse sceptics en bassins voor regenwateropvang. Hoe we dat water kunnen hergebruiken voor toilet, wasmachien, wie weet zelfs douche. Ik leer wat warmtewisselaars zijn en hoe je die kan gebruiken in combinatie met je tegelkachel. We  ontmoeten mensen die een adres hebben voor mooie windturbines en staan versteld van de prijzen van zonnepanelen. Ik heb lijstjes vol met welke planten, struiken en bomen ik in de tuin wil. Ik verdiep mij in de permacultuur. In wormenbakken. Bijtjes. Ik zou graag een eigen broodoven maken zodat ik ‘s zomers buiten vers brood en pizza’s kan maken. Ik heb een donker ruimte nodig om wortelen , patatten, rapen en bieten te bewaren. Of om zelf ooit witloof, asperges, champignons te kweken? Bert heeft een grote werkschuur nodig want die gaat een super ingenieus systeem moeten bedenken en ineen timmeren om al onze spullen in zo’n kleine ruimte kwijt te raken. En misschien is er nog plaats en geld voor een kleine gîte voor het bezoek?

Dus nee ik overdrijf deze keer echt niet, het is druk, maar och zo spannend en leuk allemaal!

 

 

11 replies on “ Tegelkachels en droogtoiletten ”
 1. Ik lees dat je vrijwilligers zoekt om jullie wat te helpen…
  Aangezien het onderwijzend personeel ongelooflijk wta vakantiedagen heeft, ben ik zeker bereid om jullie een handje toe te steken bij eender wat. Jullie laten maar iets weten. En Swaane, jouw column in Flair is KNAP
  Groeten
  Emmanuelle

 2. Waw dank u Emmanuelle voor je compliment en het aanbieden van hulp. Zo gauw de planning rond is doe ik een grote oproep. Alle hulp zal meer dan welkom zijn dus alvast heel erg bedankt. Zoen!

 3. Hoi Swaane,
  Ik heb je oproep gezien op de Velt-site in verband met de bouw van jullie ecologisch huis. Wij zijn in 2009 verhuisd naar Frankrijk en renoveren een oude hoeve op ecologische wijze. Ik geef je onderstaand een aantal adressen waar je terecht kan voor verdere informatie :
  – voor de moestuin/droogtoilet http://www.terrevivante.org (= franse Velt)
  – voor waterzuivering http://www.aquatiris.fr (als je ecologisch verbouwt, zuiver je je water met een rietveld en niet met een fosse septique)
  – voor broodbakoven http://www.maisons-paysannes.org (franse organisatie die op traditionele wijze huizen renoveert en dus ook oude broodbakovens of hoe je een nieuwe broodbakoven construeert).
  Veel succes!

  1. Dan voor de info: mag ik eventueel jullie emailadres zodat ik nog een paar vraagjes, oa over dat rietveld, kan doormailen? Jullie ook succes he!

 4. Hoi Swaane!

  Oa door jouw blog zijn wij dingen gaan opzoeken over ecologisch bouwen (in Frankrijk) en we moeten zeggen, we zien het helemaal zitten :).
  We plannen ons vertrek ergens in herfst/winter 2013 en zouden tijdelijk in een yurt willen wonen. Heb je misschien een emailadres van die mensen die nu ook in een yurt wonen terwijl ze hun huis aan het bouwen zijn, dan kunnen we aan hen wat informatie vragen?
  Veel succes!
  Groetjes

 5. Hoi Swaane,

  (mijn eerste berichtje mislukt, dus maar even opnieuw)
  Oa door jouw blog zijn we geïnspireerd/geïnteresseerd geraakt in ecologisch bouwen (in Frankrijk). We plannen ons vertrek ongeveer in de herfst/winter van 2013.
  We willen dan ook tijdelijk in een yurt gaan wonen. Heb je misschien het emailadres van die mensen die nu ook in een yurt wonen terwijl ze hun huis aan het bouwen zijn, waar jullie zijn gaan helpen?

  Veel succes!
  Groetjes!

 6. Hoi,
  Ik ben al een jaar helemaal verslingert geraakt aan earthships, tot ik een maand geleden tegen de optie van stro en leem bouw aanliep! Nu ben ik vanavond al surfend op jullie site terecht gekomen. Ik zie dat jullie in het voorjaar willen gaan starten met de bouw. Ik ben heel nieuwsgierig en als het tot mijn mogelijkheden behoord zou ik best ook een poosje willen meebouwen bij jullie om te ervaren hoe dat is?
  Waar kan ik volgen hoe het met jullie planning staat en hoe jullie dat voor je zien?

  Met vriendelijke groeten,

  Christel Timmers
  Almere
  Nederland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.